Laatste avonturen in Azie

Hello everybody!
Het is een tijdje geleden dat we iets van ons hebben laten horen, maar we zijn zo druk geweest! We wilden namelijk ook nog erg graag via Cambodja (Ankor Wat) door naar Bangkok waardoor we een beetje moesten haasten. Daarom ga ik proberen om een 'samenvatting' te geven van al onze avonturen, zodat het niet een al te lang verhaal wordt..

Vietnam
Vanuit Nha Trang (waar we gebleven waren in ons vorige verhaal) zijn we met de easyriders (motormuizen waar je achterop kan) met een omweg naar Da Lat gereden in 3 dagen. Wat een ervaring, in alle opzichten! Het zat best oncomfortabel, al je spullen en die van je bestuurder en zijn spullen gaan allemaal mee op die kleine motor (want nee het is geen harley davidson). Je rijdt door bergen, passeerd dorpjes en steden, gaat langs de kust en eigenlijk het indrukwekkendste je rijdt samen op een weg met nog tig andere scooters (ook omdat het nog Vietnamnees nieuwjaar TET was) die als gekken rijden. Al moet ik zeggen dat vooral de bussen en auto's rijden alsof ze gek zijn geworden, want die halen in wanneer het net wel en soms net niet kan. In de drie dagen op de motor hebben we 7 ongelukken 'gezien', waarvan twee daadwerkelijk zien gebeuren en langs een ongeluk gekomen met dodelijke afloop (een scooter die tegen een bus aan was gereden, of andersom) helaas toen ik achterom keek zag ik de haren van de overleden man onder het 'witte laken' (hier een soort perzisch tapijtje) liggen. Fijn dat je dan zelf nog verder moet op de motor. We hebben ondanks de angstige momenten wel enorm genoten van het prachtige Vietnamnese landschap, de uitstapjes aan schitterende watervallen en interessante bezoekjes aan een zijdemakerij (engels: silkworm, leuk dat mijn bestuurder ons 10x heeft verteld dat we een seaworm gingen bezoeken; je begrijpt al hij kon niet zo goed engels), ricewine boerderij en nog veel meer. Ook hebben we cacao- koffie- thee- peper- rubberbomen van dichtbij gezien!

Na drie dagen kwamen we aan in Da Lat. Een onwijs drukke stad (vanwege TET) en wij vonden het eigenlijk niet veel aan. We zijn er een dag geweest (nog in skiecabines van zwiterse makelaardij gezeten die in de bergen hangen, zodat je een mooi uitzicht hebt).

Daarna vertrokken we naar Mui Ne, een badplaats (en walhalla voor Kitesurfers & die oh zo leuke Russen) aan de Vietnamese Zuidkust. We zijn hier vanwege onze haast wel geteld 24 hele uren geweest. Het was wel super, fantastische witte zandduinen gezien! Uit het niets lagen ze daar in het landschap, als je erin stond leek het wel alsof je in Egypte was. Bij de rode zandduinen (net iets minder indrukwekkend, maar lijkt ook op een woestijn, hebben we de zonsondergang gezien. De volgende ochtend hebben we nog 3 uurtjes op het heerlijke stand van Mui Ne gelegen en heeft Cynthia het gepresteerd om zo waar te verbranden in de ochtend zon!

Ho Chi Minh City ofterwijl Saigon was onze volgende stop. Een grote, maar vooral leuke stad waar we twee hele dagen en een avond zijn geweest. De eerste dag hebben we een citytour gedaan, zodat we zoveel mogelijk van de highlights van de stad in een korte tijd konden
zien. We zijn o.a. naar het warmuseum en Saigon Notre Dame geweest.
De dag erna hebben we de Cu Chi Tunnels (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tunnelcomplex_van_C%E1%BB%A7_Chi) bezocht. Erg knap gemaakt door de Vietnamnezen in oorlogstijd! Uiteraard zijn we nog naar binnengekropen, wat een bizar idee dat je in zulke tunnels zou moeten leven!

Cambodja
Via de Mekong Delta (2dagen tour) zijn we Cambodja in gegaan. Weer wat anders om over land een grens te passeren waarbij je gecontroleerd wordt en stempels krijgt, dat maken we niet zo vaak meer mee tegenwoordig door de EU. De reis van de border naar Phnom Penh (hoofdstad van Cambodja, voor de mensen die niet goed bij Topografie hebben opgelet ;)) in een minibusje was hilarisch! Samen met twee Fransen zo gek als een deur (en die ook nog eens Engels konden *wow*), vier Israeliers, een gefrustreerde Amerikaan (die we lonely planet noemen omdat hij in zijn leven al zoveel had gereisd en overal een depressief verhaal over had; don't do this.. don't do that..), een dikke duitser met een thais vrouwtje (die we 7 eleven (thaise 24uur supermarkt) noemden omdat ze werkelijk alles in haar tas had van bier tot bananen tot tijger balsem). Nog nooit zo gelachen in een busje echt geniaal!

In Phnom Penh zijn we een hele dag geweest. We hebben het S-21(Tuol Sleng) museum (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuol_Sleng_Museum) bezocht en zijn daarna naar de Killing Fields (http://nl.wikipedia.org/wiki/Choeung_Ek) geweest. Het Tuol Sleng museum is het meest indrukwekkendste museum dat Cynthia en ik ooit in ons leven hebben gezien. Ook de Killing Fields horen in dit rijtje thuis. Je zag de kledingstukken en tanden van de destijds vermoordde mensen nog liggen (omdat deze omhoog komen tijdens regen).

Na Phnom Penh reden we in 6 uur naar Siem Reap waar we naar toe gingen om Ankor Wat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Angkor_Wat_%28tempel%29) te zien. Cynthia werd in de avond van aankomst ziek en had enorme buikpijn (waarschijnlijk van de super lekkere Amok Chicken, Cambodjaans gerecht). Gelukkig had ze toen we op stonden niet zoveel last meer (later op de dag wel weer) en vertrokken we samen in de ochtend om 5uur richting de Ankor Wat tempel zodat we de 'zonsopgang' konden zien. Een zonsopgang was het niet echt, meer het lichter worden van de lucht, maar het was wel onwijs mooi. Ongelovelijk om te bedenken hoe de mensen in die tijd zulke schitterende tempels hebben kunnen maken. Naast Ankor Wat zagen we meerdere (hele verschillende) tempels, waaronder de tempel waar men de film Tomb Raider (Lara Croft) heeft opgenomen. Die was echt gaaf!

Thailand
De volgende dag (17 februari) was het alweer tijd om richting Bangkok te vertellen. We dachten dat het een busreis van 5 uur zou zijn (zoals ze ons in Saigon hadden verteld), bleek de reis 10 uur te duren! Gelukkig was Cynthia weer zo goed als beter, maar toen we wakker werden voelde ik me nogal zweterig en was duizelig. Heerlijk, nu was ik ziek! Wat een helse reis werd het (voor iedereen, maar voor mij helaas in het bijzonder). Na 3,5 uur kwamen we aan bij de Cambodjaanse border, liepen door naar de Thaise en moesten vervolgens 1,5 uur in de ondraagelijke (35graden) op mensen wachten die problemen hadden met het paspoort! My god! De chauffeur, die verschrikkelijk reed (keihard remmen-keihard gassen) vertelde ons dat het 3,5uur naar Bangkok zou zijn, maar dit werden er helaas 5! Finally back in Bangkok!

Voor ons erg leuk dat we als 'ervaren' reizigers terug zijn in de stad waar we als totaal onervaren backpackers twee maanden geleden zijn begonnen. In plaats dat wij tips van andere backpackers krijgen, zijn wij nu de personen die de tips geven en die vol met verhalen zitten! Straks worden wij nog een walking lonely planet ;)..
Nog een dag kunnen we genieten van heerlijke goedkope Thaise maaltijden, cocktails, oreo's en ons favoriete drankje Fanta Strawberry!!

We hebben een fantastische tijd gehad in Azie, heel veel leuke maar ook soms ietsjes minder leuke dingen mee gemaakt. Het was een ervaring die we absoluut niet hadden willen missen! Nu gaan we op naar het dure Australia, waar we ontzettend veel zin in hebben! Ongetwijfeld gaan dit ook 7 geweldige weken van ons leven worden.

Nou dat was nog een best kort verhaal toch? :)

Liefs Cynthia & Judith


Wist je dat...
- De Thaise en Vietnamese vrouwen vaak in pyama's rondlopen op straat? Met hartjes.. beertjes.. het kan hier allemaal.
- We veel gezellige Australiers hebben ontmoet in Thailand, dus dat we erg veel zin hebben om naar Australie te gaan!
- Toen we eindelijk gewend waren om links te rijden in Thailand, we in Vietnam weer rechts van de weg moesten wezen en straks weer links in Australie?
- De regels van het toeteren hier als volgt gelden: Toeter als je een bekende ziet, je iemand gaat inhalen, je iemand ingehaald hebt, gewoon een keer omdat je al meer dan 20 sec. niet getoeterd hebt, iemand vijf meter naast de rijbaan fietst of wandelt (stel je voor dat hij opeens een grote stap van 5m. jou kant op doet!) etc. etc.
- We onze eigen wc-rol meenemen, over naar toe:)
- Dat je vaak op de wc's hier (in thailand, vietnam en cambodja) moet gaan staan en dan met een emmertje moet doorspoelen...
- En dat daar dan geen wcpapier is, dus maargoed dat we die rol dan bij ons hebben!
- Cynthia sinds onze reis bananen eet;
- We in Thailand bijna elke dag onze plannen hebben gewijzigd?
- Redbull officieel uit Thailand komt? En dat deze dan ook echt supersuper sterk is! Van 1 slok ben je weer wakker!
- Dat er in Vietnam ontzettend veel Franse toeristen waren?
- Je in Vietnam ook met Amerikaanse Dollars kunt betalen?
- En je in Cambodja bijna wel met Amerikaanse Dollars MOET betalen?(het komt zelfs uit de pinautomaat, ook al hebben ze wel hun eigen geld)
- De mensen hier wonen in hun eigen restaurant of hotel?
- En dat de nachtwaker op een klapbedje lekkerligt de slapen en halfslapend de deur voor je open doet als je laat terug komt? In NL moeten ze gewoon werken 's nachts.
- De mensen wel hard werken hier... van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zie je hetzelfde gezicht bij dezelfde winkel, restaurant etc.
- De tempels in Vietnam alleen maar Chinese tempels waren?
- In Vietnam de huizen heel smal en klein van opp. zijn maar heel hoog gebouwd zijn? En als iemand genoeg geld heeft is het van de voorkant in een mooi kleurtje geschilderd (blauw, geel etc) en de zijkant gewoon een betonkleur en anders helemaal een betonkleur?
- Het vergeleken met de tijd dat wij in Thailand waren de temperatuur een stuk aangenamer was dan nu? Zweten!
- Het eten in Vietnam best smakeloos was?
- Mensen in Vietnam hun buffels aan een touwtje uitlaten (lopens of aan de fiets) in een weilandje zodat de buffels daar kunnen eten?
- We ons laatst beseften dat we bijna elke dag in een restaurant zitten?
- Als je in Thailand uit eten gaat je het eten om de beurt krijgt. Soms heeft de een het al op als de ander moet beginnen.
- Als je in Vietnam uit eten gaat komt het drinken vaak pas na het eten en komen ze er meteen aan als je bord leeg is "finish?", soms ligt er nog zelfs 1 hap eten op of ben je het nog aan het wegkauwen!
 

Reacties 15

riet 18-02-2011 13:38

ik denk dat jullie wanneer je thuis bent nog een paar weken vakantie nodig hebt met alleindrukken die jullie hebben gezien. Goed dat jullie dit gedaan hebben want dit beleef en zie nooit meer groetjes

Lianne en Gerben 18-02-2011 15:04

Wat een leuk verhaal weer ben helemaal jaloers... ben erg benieuwd hoe Australie gaat worden! Hopelijk gaan wij ook ooit nog is die kant op, daarvoor moet ik wel iemand overhalen, dus hopelijk zijn er alleen maar leuke dingen te vertellen Have fun!

Leonie 18-02-2011 15:17

Ik voelde me een beetje aangesproken betreffende de topografie les, haha. Fijn dat jullie het nog steeds zo leuk hebben. Kan niet wachten om zelf nog eens naar Zuid-Oost Azië te gaan (onder het mom mijn topografiekennis te verbeteren natuurlijk xx

Jeannet en de rest 18-02-2011 15:34

heey meiden
wat een verhaal weer, wat vervelend dat je ziek wordt onderweg.
maar Azie is denk ik om nooit te vergeten. Australie is vast ook schitterend. Dames doe voorzichtig, veilige reis, en we horen of lezen jullie nieuwe avonturen.

Liefs uut Roalte

Naomi 18-02-2011 15:44

hoi Cynt
hoe gaat het met jou. ik zit op de dansmariekes .
e
en ik heb een 9 en een 9.5 gehaald en met natuur een7.5
en ik mis jou waneer kom je trug.
kusjes naomi

marian 19-02-2011 13:06

Whauw, wat een geweldige tijd in Azië! Zo'n reis is natuurlijk alleen maar leuk door alle onverwachte zaken die gebeuren haha!
Hopelijk is Australië net zo verrassend, ik ben benieuwd naar jullie verhalen. Pas goed op je zelf!
Liefs uit een grijs en koud Apeldoorn,
-xx-Marian

hans en marijke 19-02-2011 15:07

hallo ladies leuk om weer wat te lezen van jullie
en uiteraard een avontuurlijke reis naar australie gewenst
lezen we graag ook wat over
misschien wel goed voor onze topografie
groetjes hans en marijke

Angelique Westenberg 19-02-2011 19:00

Wist jullie dat ;

-Ik weer enorm genoten heb van jullie verhaal
-Het vandaag (zat 19-2) maar 1 graad is!!! BRrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!
-Hier de voorjaarsvakantie is begonnen
-Jullie vooral door moeten gaan met mooie verhalen schrijven
-Ik jullie erg stoer en avontuurlijk vind!!!
-Ik wel een wijntje met jullie wil drinken....lijkt mij erg gezelli!!!

Dames...veel plezier, geniet en pas goed op jezelf!

Groetjes Angelique Westenberg

suzan 20-02-2011 12:15

Hee meiden,
Weer leuk jullie spannende en soms "enge" verhalen te lezen jullie maken wat mee als 22 jarige hollandse meiden. heel veel plezier in het dure Australie.
P.S. Tom en ik waren in Wenen maar daar wordt ook het bord weggehaald na "finisch" terwijl de ander nog aan het eten is. Zijn Hollanders toch netjes opgevoed!!!!!!!!
groet van ons.

Marlé Nijhuis 20-02-2011 16:41

He dames, waauw wat een avonturen; geweldig!
Leuke e indrukwekkende reisverhalen. Ga jullie vanaf nu ook volgen. Geniet er lekker van.

Wist je dat... er vannacht om 03.15 uur nog een aantal nachtbrakers liepen op de Twickel? Het was erg gezellig bij Jeroen en Angelique.

Kirst 21-02-2011 19:53

hee juud,

Wat een belevenissen allemaal!! Klinkt goed!!
Hier gaat alles z'n gangetje.....eerste inhaalwedstrijd verloren helaas.....we waren met 7 van dames 2 en de rest van dames 3 en 4. En dat nog wel tegen Haackey uit, ik schaam me diep!!
Wanneer kom je weer terug?! Ik mis je gezelligheid!
xx

Inge Boksebeld 23-02-2011 10:44

He meiden,

Wat een super verhaal zeg. Jullie maken echt ontzettend veel mee! Houden jullie nog een dagboekje bij? Ik ben benieuwd hoe australie is en ik kijk uit naar jullie volgend verhaal met foto's!

Veel Liefs Inge

Ellen, Hans, Sharon 24-02-2011 21:13

He meiden,

Jullie hebben echt de tijd van je leven. Wat een belevenissen.
We genieten van jullie verhalen.
Wij zijn ook nog lekker een weekje naar Gran Canaria geweest, heerlijk!!!! even de winter ontvluchten haha.
Geniet maar lekker van Australie, ben erg benieuwd hoe jullie het daar vinden.

Liefs Hans, Ellen en Sharon

Lindy 25-02-2011 19:35

Hej cynth en Juud

Haha altijd leuk om te lezen dat bij ieder bericht aan het begin staat: we houden het kort.
Maar leuk om te lezen hopelijk nu beter eten en ik denkzdat vietnam wel wat voor mij is want ik hou wel van hele dagen in mn pyjama rond lopen. Haha maar ben super benieuwd maar julie verhalen over australië!
Nieuw berichtje snel gaarne.

Liefs en dikke kus

yvonne 01-03-2011 12:26

Geweldig de ervaringen die jullie op doen. Ik hoorde al at je een camper in Australië hebt en de bleu mounthans alweer achter jullie hebben gelaten. Heel veel plezier bij de aussies.
Met mij gaat het prima. lopen, fietsen, auto rijden, zwemmen en naar de fysio voor krachttraining. Dus wat een conditie zal ik krijgen, daarbij ook al 6 weken niet meer gerookt.
gr Yvonne

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer